Knudeskåle

Når jeg arbejder med træknuderne har jeg det allerbedst. Det er helt fantastiske former og strukturer som naturen frembringer. Jeg tillader mig så at komme med mit tilskud til formerne og til overfladerne. Knudeskålene er alle lavet af birkeknude. Arbejdet er en proces der foregår i mange faser. Det hele starter med ”skattejagten” i skoven.

Finder jeg en god knude skal jeg opnå tilladelse til at erhverve den, hvilket ofte betyder et helt træ. Lykkes det, skal knuden transporteres/bæres til et sted hvor min bil må køres til. Knuder kan være meget tunge! Så kan næste del af skattejagten begynde – den del hvor jeg pakker knuden ud og ligeså stille finder ud af hvad der er inde bag al barken og det råd der ofte er i knuder.

Så begynder jeg at skitsere og gøre mig forestillinger om hvad der kan blive ud af knuden. Små skridt af gangen. Ikke fjerne mere af knuden end lige det nødvendige, før jeg er helt sikker på formen. Det hænder at min plan med formgivningen må justeres radikalt, langt henne i processen.

Arbejdet med skulpturerne/skålene er meget tidskrævende da langt størstedelen af arbejdet foregår med helt basalt håndværktøj som stemmejern og huljern af forskellig slags, raspe og file, siklinge og sandpapir.

Jeg bruger 2 forskellige typer birkeknuder. Fælles for dem er at dele af træet på et tidspunkt er begyndt at gro vildt, formentlig pga. virusangreb. Den ene type med den karakteristiske skulpturelle slangestruktur, som knudemanden hører til, kan du se eksempler på her. Der har sneget sig et "bøgevæsen" ind.

Den anden type har normalt en mere ensartet form, men har en "pindsvineoverflade", der inde i knuden viser sig som meget smukt "øjetræ". Se eksempler her.

Knudeskålenes funktion som skåle er ikke vigtig for mig. Den skulpturelle form og overfladebearbejdningen er det afgørende.

copyright  Claus Faber  - opdateret: 15. April 2020 08:52:15